Pleidooi voor de (aangeklede) veger

Sta je op het punt een (robot)stofzuiger te kopen? HO, WACHT EVEN! Misschien wil je toch liever een kleurige, gestoffeerde veger.

De nieuwe schoonmaakrobotjes Dusty en Moppy (in dit filmpje gepresenteerd door een aardige meneer) zijn een verhaal op zichzelf. Hoe verzint een bedrijf het? Zuigen doet Dusty, dweilen doet Moppy. Als Dusty klaar is, op basis van zijn kaart van de kamer, rijdt hij terug naar de oplader. Onderweg geeft hij een seintje aan Moppie, die dan uit haar oplader komt om te gaan dweilen, op basis van haar kaart van de kamer.

Wie ze eenmaal heeft rondrijden kan gaan joggen, naar het strand, de kroeg, kinderen ophalen of wat dan ook. Of op de bank gaan zitten, want het moet echt geinig zijn ze te zien rondrijden. Daarbij zijn ze, afgaande op het filmpje, veel stiller dan een stofzuiger. En je hoeft ze niet te tillen, als je tenminste, met de bijbehorende app, er ook de gang mee programmeert, en ze niet boven gebruikt.

HARA-vloerwisser

Maar ook al zijn deze schoonmaakrobots stiller en lichter dan de stofzuiger, ze halen het, althans wat mij betreft, nog steeds niet bij de veger. Jawel, gewoon de veger. Een veger hoeft helemaal niet gewoon te zijn, ook al gebruiken mensen over de hele wereld hem al eeuwen. Hij kan ook prachtig in een kamer staan – zie deze 20 jaar oude veger, aangekleed met restlapjes.

Restlapjes en kraaltjes fleurden de 20 jaar oude veger van mijn familielid flink op.

Daarnaast ben ik ook supertevreden met mijn nu al 25 jaar oude, onverslijtbare HARA-vloerwisser, van wie ik nog maar twee of drie keer de dweil heb hoeven vervangen.

Ik heb wel een stofzuiger (Henry), maar die gebruik ik alleen voor de trap en onder de bedden (10 minuten per week). Als ik ooit nog eens een trap krijg zonder tapijt, koop ik helemaal geen stofzuiger meer. Misschien dat ik dan met de buurman afspreek hem zo nu en dan eens van hem te lenen, voor de bank, ofzo. Of misschien dat ik een actie start voor een gezamenlijke straatstofzuiger – eventueel robot.

Want: waarom veeg ik liever dan dat ik de stofzuiger pak?

Licht en stil

Een stofzuiger moet steeds van zijn plaats af gesjouwd naar de ruimte om schoon te maken, vaak ook nog van een trap af, wat behoorlijk wat kracht vraagt. Een veger daarentegen is zo licht als een veertje. Belangrijker nog: een veger is stil. Ben ik net onder het schoonmaken mooie muziek of een interessante podcast aan het luisteren, hoor ik alleen nog maar keihard geloei. Met een veger mis je niks.

Gezond

Oké, met stofzuigers tillen versterk je je armspieren. Maar daarna beweeg je veel minder dan met een veger die je, om ook de hoekjes goed schoon te krijgen, moet combineren met een handveger en blik. Met veger (en blik) buk je vaker, en beweeg je je armen voortdurend, waarbij ook nog geldt: hoe je meer je beweegt, hoe schoner het wordt. En, niet te vergeten, de kans op lelijk vallen op de trap (door die zware stofzuiger) is een stuk minder groot.

Goedkoop

De geavanceerde Dusty en Moppie kosten nu nog samen 2500 euro, bijbehorende filters en schoonmaakmiddel (zo’n 3 euro per keer), niet meegerekend – iets dat ook de aardige meneer uit het filmpje wel veel vindt. Maar er zijn ook al robots die niet veel duurder zijn dan een stofzuiger (zo’n 200 euro), en het kan natuurlijk goed dat de opvolgers van Dusty en Moppie straks goedkoper zijn. Maar tegen een veger van een paar euro zullen ze toch echt nooit kunnen concurreren…

Duurzaam

Gemiddeld stofzuigen Nederlandse huishoudens 1 uur per week, wat 78 kWh per jaar kost, ofwel 17,55 euro – 3 procent van de elektriciteitsrekening. Niet veel, maar toch: een veger vraagt helemaal geen energie voor het gebruik. Belangrijker is dat ook het maken, met alleen natuurlijke materialen, veel minder energie vraagt dan het fabriceren van stofzuigers en robots. Er is geen mijnbouw voor nodig, en je zit niet met allerlei metalen en elektronisch afval. Vegers zijn ook eenvoudig te recyclen: is de onderkant versleten, dan gebruik je de houten steel weer voor het maken van een nieuwe veger, vloerwisser of schrobber.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *